Početna Bela Vida 2012 Lavanda provanse Čarolija boja i ukusa Provanse

 Osjećaj lakoće, jednostavnosti i poštovanja tradicije koji se sreće u domovima francuskih provincija izgradio je sopstveni izraz i pretočen je u popularni stil – provansalski.

 

 

 

 

Starinski namještaj sa „ishabanom“ farbom, biljke koje asociraju na Mediteran, zasađene u zemljanim saksijama, vrata ofarbana u intenzivnu indigo plavu i ljubičastu, drvo, terakota, kovano gvožđe – sve su to segmenti uređenja jednog doma na jugoistoku Francuske.

Iako poznata po nepreglednim brežuljcima zasađenim vinogradima i lavandom, važi i za dom najkvalitetnijih vina i sireva, Provansa je mnogo više od toga. Sve ono prirodno i dostupno, što se svakodnevno nametalo stanovništvu ovih oblasti kao potreba za ljepšim i lagodnijim životom pretočeno je i prilagođeno u „stil“ koji je nastao spontano.

 

Nijanse na kojima se odmaraju oči

Osnova od koje se polazi je svakako priroda - kamen. Prelijepi sivo-zlatni kamen koristi se i za unutrašnje i vanjske obloge, te tako većina kuća u Provansi upravo ovaj jednostavan ton ima za osnovu, na koju se slažu predivne nijanse ljubičaste, zelene i plave.

„Živ“ izgled doma sa starinskim detaljima, kanticama za zalijevanje cvijeća, ukrasnim nosačima saksija i dekorativnim tkaninama u pastelnim tonovima recept je za postizanje stila „provansalske bašte“ u bilo kom enterijeru.

Ovaj stil nije ono što se smatra klasičnim francuskim, s obzirom na to da on ne posjeduje raskoš niti previše skupe dekoracije. On je jednostavan, pristupačan i u osnovi naginje romantično-vintage stilu. 
Naslijeđe je osnova provansalskog stila

 Autentična francuska provansalska soba podrazumijeva veliki krevet od kovanog gvožđa sa zanimljivim uzglavljem, jednostavnim ležajem i posteljinom u pastelnim tonovima, potom „kredenac“ ormar, bogate zavjese i minimalne podne obloge.

Upravo je to i suština ovakvog uređenja: prirodni materijali, neopterećenost dekorativnim elementima, pristupačnost i rustikalnost.

 Predjeli neiscrpne inspiracije

Sušena ili svježa lavanda i sunčeva svjetlost dvije su stavke koje uvijek mogu u dom da unesu dašak provansalskog stila. Ipak, za potpuniji doživljaj i prepuštanje ovom stilu potrebno je malo više vremena u odluci ka kupovini konkretnih dekorativnih elemenata i komada namještaja.

Tako su retro grnčarija, ljubav ka antikvitetnim komadima namještaja te asocijacija na vinograde koji graniče sa okeanom – spoj toplog i svježeg, stvari koje mnoge dizajnere širom svijeta inspirišu na stalno vraćanje ovom stilu i njegovom kombinovanju u modernoj arhitekturi. 


Ukoliko ovaj dio Francuske zamišljate idealnim za odmor, putovanje i obilazak, oduševljavate se prirodom, krajolicima i hranom – čini se da ste već zaljubljeni u Provansu i njen izraz u enterijeru.

Srećno u dekoraciji!


Izvori fotografija

 

www.weheartit.com
www.amazingdecoration.com 
www.decordeprovence.blogspot.se 
www.countrydays.wordpress.com
www.mydeco.com
www.housetohome.co.uk

 

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Bela Vida d.o.o. :: Tel. +387 (0)33 26 46 60 :: Fax +387 (0)33 26 46 61 :: Zmaja od Bosne 7-7a :: Sarajevo :: e: info@belavida.ba