Sinoć je pred sarajevskom publikom predstavljena eksluzivna postavka japanskog kulturnog nasljeđa pod nazivom ''Kraljevstvo japanskih lutaka''. Ovu, po mnogo čemu unikatnu, izložbu sarajevska publika će moći pogledati do 14. listopada/oktobra u galeriji Bela Vida u Importanne centru.

Izložbu je sinoć pred velikim brojem posjetitelja otvorio veleposlanik Japana u BiH Hideo Yamazakija. Ovom jedinstvenom izložbom neprocjenive vrijednosti koju čine 75 lutaka iz različitih povjesnih razdoblja započelo je obilježavanje mjeseca japanske kulture u BiH. veleposlanik Yamazakija je prilikom otvaranja izložbe kazao da izložba do sada predstavljena u samo četiri države u svijetu.

Japanska jedinstvena kultura lutaka potiče od drevnih japanskih festivala poput ''Hina matsuri'' – ''Festival djevojčica'', postepeno inkorporirajući i bliske teme iz Noh i Kabuki teatra. Ovaj vid poštovanja prema lutkama, duboko ukorijenjen u tradiciju Japana, rezultirao je uvjerenjem da lutke nisu samo igračke za djecu već i umjetnička djela koja izazivaju divljenje i koja treba prikazivati.

Autor postavke "Kraljevstvo japanskih lutaka" je beogradski dizajner Vladimir Stanišević. Svi eksponati namještaja i uređenja, kao i replike lutaka, najavili su sinoć iz Galerije Bela Vida, dostupni su za kupovinu posjetiteljiama .

Tijekom mjeseca japanske kulture u BiH će biti održano i predavanje o japanskom dizajnu enterijera, a bit će organizirani i mnogu drugi sadržaji koji će predstaviti kulturu Japana kao što je lutkarska predstava, koncert tradicionalnih japanskih bubnjeva, projekcije filmova na 16mm projektoru, projekcija japanskog animiranog filma – anime, izložba japanskih stripova – manga, otvaranje tečaja japanskog jezika i druge aktivnosti.

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Bela Vida d.o.o. :: Tel. +387 (0)33 26 46 60 :: Fax +387 (0)33 26 46 61 :: Zmaja od Bosne 7-7a :: Sarajevo :: e: info@belavida.ba